Hoera, je bent voor jezelf begonnen! Weg met dat kleffe bammetje en die wekker; jij bepaalt zelf hoe je je tijd indeelt. Toch? Kom je als startende ondernemer moeilijk los van het loondienst stramien? Daar kun je wat aan doen.

Het begint al wanneer je eerste bijbaantje zich aandient. Ruim op tijd de deur uit, met een banaan die plekjes krijgt in je tas naar je werk en daar de afgesproken tijd volmaken met collega’s die je niet zelf hebt uitgezocht. Aan het eind van de maand krijg je je salaris en loonstrookje dat je ergens in een map stopt. Loondienst is wat dat betreft lekker overzichtelijk, veilig, maar ook een strak en eentonig keurslijf. Als eigen baas bepaal jij je ritme zelf. Dat geeft veel vrijheid, waar je wellicht aan moet wennen als startend ondernemer. Je hoeft ook niet cold turkey te gaan, dat scheelt – deed ik ook niet.

Bananen zonder plekjes

Momenteel combineer ik loondienst met ondernemen. Vanwege de nieuwe inzichten dat werken met collega’s biedt en de financiële stabiliteit voor magere tijden. Doordat mijn week deels door het loondienst stramien bepaald wordt, is er een constante herinnering aan het contrast. Ik deed maanden over het loslaten van het werknemersritme op mijn niet-loondienst-dagen.

Dus ging mijn wekker braaf de hele week om half zeven, waarna ik om acht uur achter mijn laptop zat. Om één uur at ik snel mijn lunch met banaan (zonder plekjes, yay!) en om half vijf klapte ik mijn laptop dicht. Tot ik dacht: ‘waarom doe ik alsof ik werknemer van mezelf ben, daarvoor ben ik toch niet gaan ondernemen?’

Want dat is nou juist zo mooi aan ondernemen. Natuurlijk brengt het onzekerheden met zich mee en moet je het overzicht zelf gaan aanbrengen, maar jouw stramien bepaal je ook zelf. Als je je verantwoordelijkheden als (beginnend) ondernemer maar niet verwaarloost. Zoals je deadlines halen, je kennis up-to-date houden en een consistent solide dienst of product leveren. En natuurlijk een fatsoenlijke boekhouding voeren, zodat je niet in de rats komt met de belastingdienst!

Knallen in het weekend

Hoe je jouw stramien regelt? Dat mag je dan weer wel zelf bepalen. Tot tien uur in je nest liggen? Als jij dat wilt. Zomaar een halve nacht doortrekken op espresso omdat je zo lekker in de flow zit? Doen. Van die zonnige ma-di-woe genieten in de tuin (of in Spanje!) en dan knallen in het regenachtige weekend? Waarom niet. Om nog maar te zwijgen van achturige werkdagen: weg met dat achterhaalde concept!

Begin eens met je werkuren verschuiven, en bekijk hoe dat je bevalt. En mettertijd kom je er misschien wel achter dat je even productief bent als je maar vijf uur werkt. Of dat je liever je werk verdeelt over een halve weekdag en een halve weekenddag.

Ik ga inmiddels lekker op mijn eigen ritme, dat iedere week kan wisselen. Soms werk ik na mijn loondienstdag nog tot diep in de avond voor mezelf. Soms ga ik er doordeweeks ongepland op uit in binnen- of buitenland, en werk ik daarna op zondag. Meestal ga ik eerst sporten en pas om tien uur schrijven, en soms ga ik in een café een paar uurtjes co-worken met andere ondernemers. En ik heb nog nooit zoveel energie en zo’n gevoel van vrijheid bij werk gehad.

los van het loondienst stramien

Kom los van het loondienst stramien

Ondernemen hoeft niet via een rooster, kantooruren, van maandag tot vrijdag. Je planning is van jou, niet van een baas en ook niet van je klanten. Zolang je aan je verantwoordelijkheden voldoet is je agenda helemaal van jou. Nooit meer bananen met plekjes! Ben jij al los van het loondienst stramien?

Dash of Ginger | KvK:81110596 |  BTW:NL003531499B87

         

Dash of Ginger est. 2020