De oplettende SEO-kijkbuiskindertjes hebben het al meegekregen: afgelopen 14 september wijzigde Google haar beleid op gebied van FAQ en How-to rich results. Wat betekenen die termen, en belangrijker nog: wat betekent deze update voor jouw website als ondernemer? Heeft een How-to of FAQ voor SEO op je website nog zin? Dat licht ik allemaal toe in dit blog, in samenwerking met 2 SEO-experts.

Wat zijn rich results en structured data eigenlijk?

Is de term ‘rich results’ bijna Kantonees voor je? Geen zorgen, ik leg het uit. Rich results, ook wel uitgebreide resultaten genoemd, zijn alles wat net wat meer sjeu heeft dan die standaard blauwe link in de zoekresultaten.

Denk bij rich results aan afbeeldingen, video’s en featured snippets (uitgelichte tekstuele  content zoals een recept, review of prijs) die werken als instant antwoorden op de vraag die je aan de zoekbalk stelt. Ook de uitklapbare FAQ die je hieronder in de afbeelding ziet is een rich result.

wat zijn rich results en structured data?

Afbeeldingen, video’s, featured snippets en die FAQ in je zoekresultaten zijn allemaal voorbeelden van structured data: letterlijk geordende data, die makkelijker te interpreteren is door zoekmachines – en dus grotere kans maakt uitgebreider weergegeven te worden in zoekresultaten. Hiervoor moet je je content een code meegeven. Hier legt Google het uit voor een FAQ, maar je kunt het in WordPress ook fiksen met gratis plugins als Schema (ook beschikbaar in Rankmath).

Door een FAQ of How-to op je website te plaatsen kon je als ondernemer Google dus lekker in de kaart spelen. Met grotere online vindbaarheid en doorklikratio’s voor jou als beloning. Maar het toverwoord hier is ‘kon’. Want wat is er veranderd na de Google update van 14 september 2023?

Wat is er veranderd voor je website na de Google update van 14 setember?

Na de inmiddels ingezette globale uitrol behoudt Google het tonen van FAQ’s als uitgebreid resultaat voor aan overheidswebsites en gezondheidsgerelateerde websites met een hoge domeinautoriteit. Voor alle andere websites is dit niet langer een gegeven. En hoe lager je domeinautoriteit, hoe kleiner de kans dat jouw FAQ weergegeven wordt als uitgebreid resultaat.
 
How-to’s worden sinds de uitrol alleen nog weergegeven bij desktopgebruik, niet meer tijdens mobiel gebruik. Tegelijkertijd gebruikt Google de mobiele versie van je website om How-to’s te indexeren, dus om op desktop getoond te worden moet je How-to wél mobielvriendelijk opgezet zijn.

Wat vinden SEO-experts van deze beleidswijziging?

Wacht even. Heeft het dan nog wel zin om een FAQ of How-to stappenplan op je website te plaatsen als ondernemer? En wat vinden SEO-experts eigenlijk van deze laatste Google-move? Ik vroeg het aan Rubin Koot van SEOMaatje en Michiel Brand van TekstMeester.
 

Rubin: “Door de komst van AI neemt contentproductie ontzettend toe, het lijkt of Google zich hier niet helemaal op voorbereid heeft.

Ik vind het jammer dat ze hun missie – het ordenen en toegankelijk maken van de juiste informatie voor gebruikers – nu zo neerleggen bij (kleinere) ondernemers. Het kan namelijk demotiverend zijn voor hen om nu meer tijdrovende content te moeten plaatsen na deze update.”

 

Michiel: “Met een FAQ-toevoeging op je website wordt het zoekresultaat wat groter en valt het meer op. Maar aan de andere kant kan een gebruiker in uitgebreide resultaten op Google het antwoord vinden op haar vraag zonder door te klikken.

Geen FAQ-resultaten meer betekent dus niet per definitie minder traffic, dat hangt er maar van af.”

 
Ik eindig met mijn eigen bescheiden mening. Namelijk:
Online content heeft een hoger doel dan hoog in de zoekresultaten verschijnen. Je kunt je website helemaal de moeder SEO’en, maar voorop staat dat je teksten je doelgroep moeten aanspreken. Je wilt tenslotte mensen overtuigen van je waarde, machines zal dat aan hun derrière oxideren.

 

Dus: een FAQ of how-to op je website, yay or nay?

Om te overtuigen zijn een FAQ en How-to nog steeds een uitstekend hulpmiddel. Je laat ermee zien dat je van wanten weet in jouw branche – en je doelgroep graag helpt met een snel, concreet antwoord op hun vragen.

Naast een warm nest voor informatie en gebruiksvriendelijkheid biedt een FAQ of How-to ook een uitgelezen plek voor relevante zoekwoorden. Zo kun je de content van de je website vergroten (en dus relevanter voor zoekmachines maken), zonder dat je webpagina’s ogen als een muur van tekst. Daar vaart je webdesign weer wel bij.

Dus YAY, ga voor die FAQ of How-to op je website als ondernemer!

Waarom Google deze keuze heeft gemaakt bij haar laatste update is niet duidelijk. Ook weten we nog niet op deze update leidt tot beleidswijzigingen bij andere zoekmachines. De kans dat zowel deze als komende updates met de opmars van AI-gegenereerde content in zoekresultaten te maken heeft, is wel levensgroot.

Stevige veranderingen op gebied van SEO en online content die een streepje voor krijgt zijn de komende jaren dus absoluut te verwachten dankzij de razendsnelle ontwikkeling van AI-content. 

Wil je niet achter de feiten aanlopen met je content en contentstrategie? Dan heb je een SEO-copywriter in je online arsenaal nodig die online ontwikkelingen op de voet volgt. Je weet wat je te doen staat. 😉

Dash of Ginger | KvK:81110596 |  BTW:NL003531499B87

         

Dash of Ginger est. 2020