Picture this: je bent net voor jezelf begonnen als freelance copywriter. Stuiterend zit je achter je laptop. Laat die toffe opdrachten maar komen! Wanneer de klanten zich niet meteen in bosjes op je storten, bieden freelance opdrachtplatforms soelaas. Klinkt ideaal; de klanten in je schoot geworpen krijgen. Maar waar zit het addertje? Ik vertel je 4 voor- en nadelen van freelance opdrachtplatforms, en deel mijn ervaringen met 3 grote spelers. Zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken: met freelance opdrachtplatforms in zee, yay or nay?

freelance SEO copywriter

4 Voordelen van freelance opdrachtplatforms

Toen ik als SEO-copywriter voor mezelf begon wist ik maar al te goed: de vijver met schrijfopdrachten is immens, maar het aantal vissers ook. Goed om je bewust van te zijn wanneer jij je freelance hengeltje voor het eerst uitslaat.
Net als je sip denkt dat er geen plek voor jouw hengel is op die drukke oever ontdek je plotseling een bordje: Opdrachten, hier! De wegwijzer brengt je naar een privévijvertje waar je mag vissen op inschrijving. Of dat ook een vangst garandeert? Nee, dat niet. Maar in dat privévijvertje zie je wel waar de vissen zitten.

Jaja, leuke analogie weer Marloes. Maar wat zijn de 4 voordelen van freelance opdrachtplatforms concreet? Komen ze:

1. Zonder sterk netwerk worden betaalde schrijfopdrachten je niet op een presenteerblaadje aangereikt. Maar een freelance opdrachtplatform brengt ze in ieder geval tot je deur. Dat scheelt acquisitie; niemands favoriete freelanceklusje.

2. Door het werken met opdrachtgevers via een freelance opdrachtplatform leer je niet alleen beter schrijven, maar ook beter ondernemen. Zo groei je op meer dan één manier.

3. Er is een zekere bescherming voor jouw belangen als freelancer, omdat het platform als tussenpersoon optreedt. Fijn als je freelancen zonder zijwieltjes nog spannend vindt.

4. De opdrachtgevers die je vindt op het platform kunnen zo tevreden zijn over de samenwerking met jou, dat ze naderhand bij jou blijven zonder tussenkomst van het platform. Ideaal!

Freelance opdrachtplatforms zijn dus vooral een beginnersvijver voor freelancers: een relatief veilige plek om de fijne kneepjes te leren.

4 Nadelen van freelance opdrachtplatforms

Een beginnersvijver betekent daarentegen ook: verwacht niet de vetste karpers aan je haak. Hier zwemmen kleinere visjes, maar ze zijn evengoed niet 1,2,3 te vangen. Dit zijn de 4 nadelen van freelance opdrachtplatforms:

1. De opdrachtgevers die hun opdracht plaatsen via opdrachtplatforms hebben meestal een klein budget, maar geen kleine eisenlijst. Soms omdat ze de waarde van hun wens niet begrijpen, soms omdat ze gewoon voor een dubbeltje op de eerste rang willen. Bijvoorbeeld door een gratis proefopdracht te vragen.

2. Omdat er een platform tussen jou en de opdrachtgever zit geeft dat hem een gevoel van vrijblijvendheid. Je kunt je hart en ziel in een reactie op zijn opdracht gieten, maar de kans is levensgroot dat je nooit wat hoort. Lekker dan.

3. Jij bent niet de enige copywriter die hoopt op een opdracht. De concurrentie is groot op freelance opdrachtplatforms, waardoor een race to the bottom ontstaat wat betreft prijs. Wil je daaraan meedoen?

4. Freelance opdrachtplatforms vragen een inschrijving. Is dat gratis? Dan ben jij ook het product waar ze op verdienen. Of je kunt beperkt reageren op de minder aantrekkelijke opdrachten (met natuurlijk de betere opdrachten waar je inschrijfgeld voor moet betalen voor je neus als lokkertje). Betaal je inschrijfgeld, dan moet je er flink aan trekken om dat terug te verdienen: zie punt 2.

Hoe ik dit weet? Omdat ik zelf gebruik heb gemaakt van 3 grote freelance opdrachtplatforms om van de grond te komen als freelance copywriter. Hieronder deel ik mijn ervaringen met Copyrobin, Freelance.nl en Hoofdkraan.

copyrobin ervaringen

Mijn Copyrobin ervaringen

Copyrobin, een geoliede machine waar het inschrijven gratis en je dashboard overzichtelijk is. Heldere werkrichtlijnen nemen je aan je handje mee. Je vult een uitgebreid profiel in, waarna je alleen opdrachten voorgesteld krijgt die bij je passen. In de besloten Facebookgroep worden daarnaast wekelijks nieuwe opdrachten uitgegooid. Allemaal hartstikke mooi.

Natuurlijk zijn er ook nadelen: je werkt volgens één van de drie vastgestelde tarieven die behoorlijk laag liggen. Want Copyrobin pakt echt een dikke marge op jouw werk. Desalniettemin is Copyrobin een goede plek voor übergroene freelance copywriters: Nul acquisitie en veel begeleiding door een ervaren team.

Fun Fact: er was eens een Copyrobin klant die aan me gekoppeld was en een voorbeeld van mijn werk in de branche vroeg, puur ter inzage. Vervolgens ging ze met dit document naar een beunhaas om het na te laten schrijven. Daarna kwam ze terug: of ik zijn flutwerk wilde redigeren. Wuuut?! Copyrobin heeft zijn best gedaan om dit netjes af te handelen. Maar als je denkt dat je auteursrecht sowieso veilig is bij zo’n professioneel opdrachtplatform: think again.

freelance.nl ervaringen

Mijn Freelance.nl ervaringen

Freelance.nl is een laagdrempelige start. Inschrijven kost je weinig tijd, er is een prima gratis versie en daar komen behoorlijk wat opdrachten voorbij. Door jou uitgefilterde opdrachten belanden in je mailbox, waarna je via je profiel erop kunt reageren. Via mail en je wat knullige dashboard word je op de hoogte gehouden van het verdere verloop. Die laagdrempeligheid is fijn, maar creeërt wel een sfeer van nonchalance. Juist voor opdrachtgevers.

Want op Freelance.nl komt het regelmatig voor dat opdrachtgevers niet reageren op jouw enthousiaste bericht. En de opdracht simpelweg vervalt omdat er geen freelancer gekozen wordt. In de praktijk betekent dat vaak dat de opdrachtgever buiten het platform om verdergaat met een freelancer. Niet heul netjes. Ook tref je hier veel opdrachtgevers van het kaliber dubbeltje-op-de-eerste-rang.

Verwacht dus niet per se respons op jouw bezielde reacties. En dat als er respons komt, je tarief de belangrijkste factor is. Misschien is dat minder het geval wanneer je gebruik maakt van een betaald account? Vaak zijn de schrijfopdrachten die alleen beschikbaar zijn voor betalende leden ook interessanter. Maar ik ben die gok niet aangegaan, vanwege de slechte respons en matige opdrachten op Freelance.nl.  

hoofdkraan ervaringen

Mijn Hoofdkraan ervaringen

Via Hoofdkraan heb ik in mijn eerste freelance jaar tijd 5 opdrachten binnengehaald, tegenover 2 bij Freelance.nl. Het is een keurig opdrachtplatform waar je als freelancer een mooi profiel kunt maken en alles professioneel oogt. De opdrachtgevers hier zijn serieuzer, waardoor je gewenste uurtarief haalbaarder is. Met een gratis account kun je niet reageren op opdrachten. Dus betalen zul je. Maar de kosten heb je er met het voordeligste jaarplan al wel met één opdracht uit.

Aan Hoofdkraan heb ik qua klanten wat blijvertjes overgehouden. Dat is wat je wilt! Begin je net als freelancer? Dan is Hoofdkraan een mooie kans om je ondernemerskills tegen een schappelijke investering verder te ontwikkelen. Evengoed is de ratio reageren-opdracht binnenhengelen nog steeds laag, omdat de concurrentie van andere freelancers er groot is.

Mijn beste tip voor freelance copywriters en opdrachtgevers die goede copywriters zoeken? Investeer in je netwerk en ga daar op zoek. In een sterk netwerk vind je uiteindelijk de beste relaties. En als opdrachtgever ben je goedkoper uit, omdat je geen marge aan het platform hoeft te betalen – naast dat een gelijkwaardige relatie met een freelance copywriter ook voor jou effectiever en duurzamer is.

Je bent aan het einde gekomen van mijn tips en ervaringen met freelance opdrachtplatforms. Doe er je voordeel mee! 

Dash of Ginger | KvK:81110596 |  BTW:NL003531499B87

         

Dash of Ginger est. 2020