Picture this: je bent net voor jezelf begonnen als freelance copywriter. Stuiterend zit je achter je laptop. Laat die toffe opdrachten maar komen! Wanneer de klanten zich niet meteen in hordes op je storten, bieden freelance opdrachtplatforms soelaas. Klinkt ideaal; klanten in je schoot geworpen krijgen. Maar waar zit het addertje? Ik deel 4 voor- en nadelen van freelance opdrachtplatforms, en mijn ervaringen met 3 grote spelers met je. Zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken: met freelance opdrachtplatforms in zee, yay or nay?

freelance SEO copywriter

4 Voordelen van freelance opdrachtplatforms

Het is waar: de online vijver wemelt van de schrijfopdrachten. Maar ook van de vissers. Knoop dat in je oortjes wanneer jij je freelance hengeltje voor het eerst uitslaat.
Net als je sip denkt dat er geen plek voor jouw hengel is op die drukke oever, ontdek je plotseling een bordje: Opdrachten, hier! De wegwijzer brengt je naar een privévijvertje waar je mag vissen op inschrijving. Of dat ook een vangst garandeert? Nee. Maar in dat privévijvertje zie je wél waar de vissen zwemmen.

Jaja, leuk metafoortje weer Marloes. Maar wat zijn de 4 voordelen van freelance opdrachtplatforms concreet? Komen ze:

1. Zonder sterk netwerk worden betaalde schrijfopdrachten je niet op een presenteerblaadje aangereikt. Maar een freelance opdrachtplatform brengt ze in ieder geval tot je deur. Dat scheelt acquisitie: niemands favoriete klusje.

2. Door het werken via een freelance opdrachtplatform leer je niet alleen beter schrijven, maar ook beter ondernemen én onderhandelen. Drietrapsgroei dus.

3. Er is een zekere bescherming voor jouw belangen als freelancer, omdat het platform als tussenpersoon optreedt. Fijn als je freelancen zonder zijwieltjes nog spannend vindt.

4. De opdrachtgevers die je vindt op het platform kunnen zo tevreden zijn over de samenwerking met jou, dat ze naderhand bij jou blijven. Zonder tussenkomst van het platform en zonder bodemtarief. Ideaal!

Freelance opdrachtplatforms zijn dus vooral een beginnersvijver voor freelancers: een vrij veilige plek om de fijne kneepjes te leren.

4 Nadelen van freelance opdrachtplatforms

Verwacht alleen niet de vetste karpers aan je haak. In de beginnersvijver zwemmen kleinere visjes, maar ze zijn evengoed niet 1,2,3 te vangen. Dit zijn de 4 nadelen van freelance opdrachtplatforms:

1. De opdrachtgevers die hun opdracht plaatsen via opdrachtplatforms hebben meestal een klein budget, maar geen kleine eisenlijst. Soms omdat ze de waarde van je werk eigenlijk niet begrijpen, soms omdat ze voor een dubbeltje op de eerste rang willen. Bijvoorbeeld door een gratis proefopdracht te vragen.

2. Doordat het platform tussen jou en de opdrachtgever zit, geeft dat een gevoel van vrijblijvendheid. Je kunt je hart en ziel in een reactie gieten, maar de kans dat je nooit wat hoort is levensgroot. Lekker dan.

3. Jij bent niet de enige copywriter die vist naar een opdracht. De concurrentie is groot op freelance opdrachtplatforms, waardoor een race to the bottom ontstaat wat betreft prijs. Wil je daaraan meedoen?

4. Freelance opdrachtplatforms vragen een inschrijving. Is dat gratis? Dan ben jij hun product. Of je kunt beperkt reageren op de minder aantrekkelijke opdrachten. De betere opdrachten, waarvoor je inschrijfgeld moet betalen, worden je constant voorgeschoteld als lokkertje. Flauw hoor.

Hoe ik dit weet? Omdat ik zelf van de grond kwam als freelance SEO-copywriter dankzij 3 grote freelance opdrachtplatforms. Hieronder deel ik mijn ervaringen met Copyrobin, Freelance.nl en Hoofdkraan.

copyrobin ervaringen

Mijn Copyrobin-ervaringen

Copyrobin, een geoliede machine waar het inschrijven gratis en je dashboard overzichtelijk is. Heldere werkrichtlijnen nemen je aan je handje mee. Je vult een uitgebreid profiel in, waarna je alleen opdrachten voorgesteld krijgt die bij je passen. In de besloten Facebookgroep worden daarnaast nieuwe opdrachten uitgegooid. Ik vind helemaal mooi.

Natuurlijk zijn er ook nadelen: je werkt volgens één van hun vastgestelde tarieven die behoorlijk laag liggen. Want Copyrobin pakt echt een dikke marge op jouw werk. Desalniettemin is Copyrobin een goede plek voor übergroene freelance copywriters: 0 acquisitie en veel begeleiding door een ervaren team.

Fun Fact: er was eens een Copyrobin-klant die een voorbeeld van mijn werk ter inzage in haar branche vroeg. Vervolgens ging ze met dit document naar een beunhaas om het na te laten schrijven. Daarna kwam ze terug: of ik zijn flutwerk wilde redigeren. Wuuut?! Copyrobin heeft zijn best gedaan om dit netjes af te handelen. Maar als je denkt dat je auteursrecht sowieso veilig is bij zo’n professioneel opdrachtplatform: think again.

freelance.nl ervaringen

Mijn Freelance.nl-ervaringen

Freelance.nl is een laagdrempelige start. Inschrijven kost je weinig tijd, en er is een prima gratis versie waar genoeg opdrachten voorbijkomen. De door jou gefilterde opdrachten belanden zo in je mailbox, waarna je er via je profiel erop reageert. Via mail en een wat knullig dashboard word je op de hoogte gehouden van het verdere verloop. Die laagdrempeligheid is fijn, maar creeërt wel een sfeer van nonchalance. Juist voor opdrachtgevers.

Want op Freelance.nl komt het regelmatig voor dat opdrachtgevers niet reageren op jouw bericht. Of dat de opdracht vervalt, omdat er geen freelancer gekozen is. In de praktijk betekent dat vaak dat de opdrachtgever buiten het platform om verdergaat met een freelancer. Niet heul netjes. Ook tref je hier veel dubbeltje-op-de-eerste-rangers.

Verwacht dus niet per se respons op jouw bezielde reacties. En dat, áls er respons komt, je tarief de belangrijkste factor is. Misschien is dat minder het geval wanneer je gebruik maakt van een betaald account? Vaak zijn de schrijfopdrachten die alleen beschikbaar zijn voor betalende leden ook interessanter. Maar ik ben geen betaald abonnement aangegaan, vanwege de slechte respons en matige opdrachten op Freelance.nl.  

hoofdkraan ervaringen

Mijn Hoofdkraan-ervaringen

Via Hoofdkraan heb ik in mijn eerste freelance jaar tijd 5 opdrachten binnengehaald, tegenover 2 bij Freelance.nl. Het is een keurig opdrachtplatform waar je als freelancer een mooi profiel kunt maken. De opdrachtgevers zijn hier serieuzer, waardoor je gewenste uurtarief haalbaarder is. Met een gratis account kun je niet reageren op opdrachten. Dus betalen zul je. Maar de kosten heb je er met het voordeligste jaarplan wel met 1 opdracht uit.

Aan Hoofdkraan heb ik qua klanten wat blijvertjes overgehouden. Dat is wat je wilt! Begin je net als freelancer? Dan is Hoofdkraan een mooie kans om je ondernemerskills te ontwikkelen voor een schappelijke investering. Evengoed is de ratio reageren-opdracht binnenhengelen nog steeds laag, omdat de concurrentie van andere freelancers er groot is.

Mijn beste tip voor freelance copywriters en opdrachtgevers die goede copywriters zoeken? Investeer in je netwerk. In een sterk netwerk vind je uiteindelijk de beste relaties. En als opdrachtgever ben je goedkoper uit, omdat je geen marge aan het platform hoeft te betalen – naast dat een gelijkwaardige relatie met een freelance copywriter ook voor jou effectiever en duurzamer is.

Je bent aan het einde gekomen van mijn tips en ervaringen met freelance opdrachtplatforms. Doe er je voordeel mee! 

Dash of Ginger | KvK:81110596 |  BTW:NL003531499B87

         

Dash of Ginger est. 2020