7 JANUARI 2021 DOOR MARLOES

Volksmenners – politieke revolutie of niet?

Het is 7 januari 2021, en fanatieke aanhangers van Trump hebben het Capitool in Washington bestormd. Ervan overtuigd dat ze bezig zijn met een politieke revolutie. Aangespoord door hun groot leider die alle belangrijke verkiezingen verloren heeft. Hoewel Trump ze uiteindelijk vraagt huiswaarts te keren na zijn oproep tot verzet, houdt de nog-14-dagen-president de complottheorieën over een gestolen verkiezing vol. Hij zegt van de dolle menigte te houden, speciaal als ze zijn. Een knap staaltje volksmennen en -minnen: een aai over de bol voor het vuile werk. Een opgerichte galg staat als stille getuige van de aanval op het plein.

de galg tijdens de opstand van 6 januari 2021

Gouden WC

De man die vroeger opschepte over zijn gouden WC, wist zich succesvol te presenteren als voorvechter van de arbeidsklasse. Virtuoos bespeelt Donald Trump via Twitter de onderbuikgevoelens van miljoenen boze Amerikanen, leugens niet schuwend. Hij spreekt zijn toehoorders toe met simpele oneliners. Make America great again! Drain the swamp! Lock her up! Een frisse wind voor mensen die niets ophebben met de bewindvoerende politieke elite. ‘He tells it like it is’, zeggen zijn fans. En dat bracht Donald ver. 

Politieke revolutie of een cyclus?

Een frisse wind die de democratie opschudt is op zich niets nieuws. In democratische landen staan meer en meer wereldleiders aan het roer die niet van tegenspraak houden. Zonder scrupules wijzen ze vijanden van het volk aan om hun positie versterken. En dus zijn de zittende politici corrupt, maken ze het land kapot,en is de media onbetrouwbaar. In Plato’s de Staat betoogde Socrates al dat een democratische samenleving nooit passend is voor iedereen met al zijn regeltjes. En daarom kwetsbaar is voor populisme en uiteindelijk altijd naar een demagoog zal neigen die de huidige politiek failliet verklaart (en dat zelfs zonder social media die debet is aan polarisatie). Gelukkig is de grote leider wél te vertrouwen, die een revolutie of juist een terugkeer naar vervlogen tijden belooft- als je hem volgt.

volksmenners: politieke revolutie of niet?

Simpsons Socrates did it!

Ben ik verrast door wat er nu in de Verenigde Staten (what’s in a name) gebeurt na 4 jaar Trump? Nee. Ik hoop wel dat de opschudding van de democratie in de Verenigde Staten de elite wakker schudt. Spanningen onder een volk dat zich onbemind voelt moeten serieus genomen worden. Maar ik hoop ook dat boze Nederlanders, die stemmen op basis van wantrouwen en onderbuikgevoelens, het verschil gaan zien tussen een leider en een volksmenner. Volksmenners mennen het volk, maar minnen zichzelf. Zien we een politieke revolutie, of een cyclus?