2021: Een jaar van leren en loslaten

2022 staat al om de hoek. Tijd voor een 2021 recap! Het was voor mij een jaar van leren en loslaten. Van hard gaan en stil staan – zowel op persoonlijk vlak als ondernemer. Hoe zag dat eruit?

Januari 2021: leren en loslaten

In januari 2021 ben ik serieus voor mezelf begonnen als copywriter. Niet gehinderd door voorkennis of talent leerde ik mezelf mijn eigen website in WordPress en Excelsheets voor administratie te bouwen. In het begin was het hard zoeken naar opdrachten en dat trok niet altijd de meest leuke klanten aan. Die heb ik dan ook, ondanks knagende onzekerheid als startende ondernemer, losgelaten.

April 2021: Let it go, let it goooo.

Al vroeg in 2021 gingen we als land weer in lockdown. Toen Frenck en ik 6 juni 2020 onze minutieus geplande bruiloft zouden vieren, gingen we nét voor de finish onderuit door corona en dat kostte me veel traantjes. Een pandemíe, uitgerekend als wij gaan trouwen, really??! We trouwden in het klein (heul klein) voor de wet om in ieder geval een mooie herinnering aan die mooie datum te hebben. En daar hebben we geen spijt van gehad, want de naar april 2021 verplaatste trouwdatum was wederom no bueno. Na veel gebakkelei met de trouwlocatie is het nu op naar augustus 2022! Loslaten ging afgelopen voorjaar al veel beter dan in 2020. Je moet ook wat hé.

Mei 2021: jobcraften en covid

In mei 2021 ben ik parttime begonnen als digital marketing manager bij VOS instrumenten. Ik ben bij deze groothandel in laboratoriummateriaal (ja, een beetje terug naar het oude nest zou je kunnen zeggen) de enige in mijn rol en kon dus gaan jobcraften. First day on the job werd ik besmet met covid en ik moest derhalve onverwachts al na één week gaan thuiswerken. Thuiswerken is even een struggle geweest, maar inmiddels vind ik het heerlijk. Nog een mooi leerproces.

Oktober 2021: nog meer leren en loslaten

Eind oktober 2021 raakte ik voor het eerst een klant kwijt als freelancer die ik liever niet zag gaan. Dat was even slikken, maar het hoort bij het risico van het ondernemerschap. En eerlijk? Ik was blij verrast dat ik het als hoogsensitieve muts toch al vrij snel los kon laten. Nog steeds jammer natuurlijk, maar waar één deur dicht gaat bleek er inderdaad ergens anders een raam open te gaan. Zoveel ramen zelfs dat ik moest kiezen welke ik dicht liet. Leren én loslaten dus.

December 2021: wat ging het jaar hard!

Vandaag, 30 december 2021, blik ik terug. Ik ben blij waar ik nu sta als startende ondernemer (dat ben ik nog steeds toch, na een jaar?). Ik heb een toffe verzameling leuke klanten en veel geleerd. En er is nog zoveel te leren (en los te laten)! Wat is het jaar hard gegaan en wat is er veel persoonlijke groei geweest, ondanks dat we zoveel hebben stilgestaan als samenleving.

na 2021 hoop ik op een beter 2022 waarin we nog meer mogen leren en loslaten.

Meer leren en loslaten (en hopelijk hard gaan) in 2022

Daarom zal ik in 2022 mijn specialisatie als SEO copywriter nog verder gaan uitdiepen met meer cursussen. En hoop ik van harte dat ik eindelijk mijn droomjurk draag (die al 2 jaar in de kast hangt bij mijn ouders), als mijn vader me voor de tweede keer weggeeft aan Frenck Lutke. Maar ik denk dat als covid weer klappen uitdeelt, ik beter mee zal kunnen rollen dan in 2020. Wat een vriend in de VS me ooit vertelde toen ik klaagde over een tegenslag blijkt een waarheid als een koe: you gotta roll with the punches, dearie.

Ik hoop op een beter 2022 waarin we allemaal mogen leren, loslaten, groeien en hard gaan. Waarin de polarisatie verkleint en we veel voor elkaar mogen betekenen. Happy, Healthy New Year!

Seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer: Vrouwen onder elkaar

“Je moet je tieten laten zien. Anders hoor je er niet bij.”

Daar sta je dan, als nieuweling omringd door een aantal grijnzende mensen die je onder druk zetten om je borsten te ontbloten. Plot twist: Het kringetje bestond uit volwassen vrouwen.

ook vrouwen onder elkaar kunnen seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer laten zien

Ik was net begonnen bij een nieuwe werkgever op een afdeling met voornamelijk vrouwen. Dat de sfeer een beetje eigenaardig was, daar kwam ik al snel achter. Er werden veel intieme details met elkaar gedeeld, maar dat was ook munitie voor roddels. Er werd veel gelachen, maar ook getreiterd. In dat opzicht leek het wel een middelbare schoolplein. Niet verwonderlijk dus dat er groepjesvorming was. Maar je bent volwassen toch? Dan moet je ook op een professionele manier kunnen samenwerken met elkaar.

Doe het lekker zelf

Dat zou je denken ja. Toen ik er nog geen week werkte, werd ik bij het omkleden ineens omringd door een groepje vrouwen. “Hee, laat ons je tieten eens zien!” Ik lachte het een beetje weg, maar het was geen grapje. “Je moet je tieten laten zien, anders hoor je er niet bij.” Doe het lekker zelf, zei ik, in de veronderstelling dat het daarmee wel klaar zou zijn. Hop, daar keek ik tegen 5 paar borsten aan. “Nou moet jij ook. Iedereen doet dat hier. Of zijn jouw tieten soms lelijk?” klonk het smalend. Dan hoor ik er maar niet bij, zei ik opgelaten, en wist gauw de kamer uit te glippen.

Ik begreep later van collega’s die wel onder de groepsdruk waren bezweken, dat de vrouwen in kwestie daarna overal gierend rondvertelden dat X haar borsten had laten zien en dat ze klein/groot/lelijk/whatever waren. Meldde je het bij de baas? Dan veranderde er niets, behalve dan dat je problemen kreeg omdat je geklikt had. Van hogerhand werd namelijk niet ingegrepen, ondanks dat men wel op de hoogte was van het wespennest en de rotte appels die het voedden.

seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer door vrouwen onder elkaar kan je buitengesloten laten voelen.

Dit gedrag was een berucht onderdeel van de toxische werkcultuur. Totdat een bedrijfsbreed tevredenheidsonderzoek onder personeel aantoonde dat er welgeteld één afdeling scoorde op seksuele intimidatie- je raadt het niet. De leidinggevende die het op zijn beloop liet maakte plaats voor een daadkrachtiger exemplaar, gesprekken volgden, en de rotte appels werden van de afdeling verwijderd. Einde.

Het klinkt heel makkelijk- maar dat proces heeft meer dan een jaar geduurd. Genoeg bewijs verzamelen om stappen te ondernemen (en mensen bereid vinden die daarvoor hun mond open willen trekken) valt nog niet zo mee als seksueel grensoverschrijdend gedrag al jaren onbestraft blijft. Want waarom zou je het melden bij de baas, als dat meer problemen geeft dan dat het oplost? En dus bleef het jarenlang bij: ‘vermijd hen maar en doe alsof je het grappig vindt, je weet hoe ze zijn’, in plaats van een veilige werkomgeving.

The usual suspects bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer denk je vast onwillekeurig aan mannen die vrouwen onheus benaderen, inclusief scheve machtsverhouding. De directeur die zijn secretaresse begluurt, de mannelijke collega die een vrouwelijke collega net te lang en te vaak aanraakt, seksueel getinte grapjes van die oudere man waar je je als jonge meid ongemakkelijk bij voelt. Daarom lijkt het misschien onschuldiger als vrouwen onder elkaar dit gedrag vertonen op de werkvloer. Probeer maar eens een stockphoto ervan te zoeken online- succes! Maar niemand mag je onder druk zetten om je lichaam te laten zien als jij dat niet wilt. Leidinggevenden moeten dat zonder meer serieus nemen voor een veilige werkplek, in plaats van te sussen.

Hoorde ik er ondanks mijn weigering mijn borsten te tonen en het ‘klikken’ daarover bij? Nee, daarin kreeg dat groepje hun zin. Maar achteraf ben ik daar blij om. Wie wil er nou in zo’n toxic omgeving passen?

Deze blog heb ik geschreven vanuit mijn eigen ervaring voor Safe Haven, een veilige plek waar vrouwen kunnen praten en lezen over hun ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een concept wat ik ondersteun! Meer lezen over mijn hersenspinsels? Mijn andere blogs vind je hier.

HSP: Positief Hoogsensitief

week van de HSP 2021

HSP, het klinkt als een diagnose. Iets wat je liever niet wilt zijn. Toch hoor je het steeds vaker. Nee, het is geen diagnose. Ja, ik val ook onder de hoogsensitieve personen onder ons. Maar ik ben geen kleinzerig popje of zweverig type, en voel me ook niet speciaal. Ik zal je er iets over vertellen, nu het de week van de HSP is.

logo van week van de hsp

HSP staat voor een set persoonlijkheidskenmerken die worden beschouwd als bovengemiddeld gevoelig. Let op: kenmerken, geen symptomen. Hoogsensitiviteit is geen diagnose zoals ADHD. Het is niets meer dan een serie eigenschappen van een persoon, die erop wijzen dat je sterker reageert op fysieke en mentale prikkels dan gemiddeld. Tegenwoordig schieten de therapieën en coaches om de HSP’er met zijn of haar (meestal haar) ‘conditie’ om te leren gaan als paddenstoelen uit de grond. Is dat niet wat overdreven, voor iets wat geen stoornis of ziekte is?

Als je de genoemde HSP-eigenschappen op Wikipedia leest, herkent iedereen ongetwijfeld wel wat van zichzelf. Maar jezelf hoogsensitief noemen, heeft toch een stigma. Dat van iemand die zichzelf wel heel speciaal vindt, graag anders wil zijn, zich eigenlijk niet zo moet aanstellen. Jankerd, niet lullen maar poetsen!

Katoenen drollenvangers en chakra’s

Zo heb ik het ook lang gezien. Bij HSP dacht ik aan de zijige term ‘indigokind’, aan vrouwen in drollenvangers van biologisch katoen die mandala’s kleuren en steeds over hun gevoelens willen praten. Die met edelstenen hun chakra’s opladen en daar graag de aandacht op vestigen. Gatsie. Nee hoor, ik was gewoon gevoelig. Dat zat me regelmatig in de weg, maar ach iedereen heeft wel wat, toch? Totdat het me inhaalde en ik overspannen raakte, en zowel de betrokken huisarts, coach als praktijkondersteuner zeiden: Verdiep je er nou eens in, alles aan jou schreeuwt HSP.

En warempel, ik herkende me erin en kon er wat mee, zonder mijn nuchtere kijk op het leven geweld aan te doen. En speciaal voelde ik me ook niet: ongeveer één op de vijf mensen is hoogsensitief. Door het mee te nemen in mijn herstel kwam ik dichter bij de kern dan alle therapie in de jaren daarvoor bij elkaar. Wat voorbeelden van mijn HSP-kwaliteiten, die naast lastig ook waardevol blijken:

  • Ik trek me ontzettend aan wat anderen over me zeggen, wat mijn zelfbeeld snel laat wankelen. Daardoor ben ik veel gepest vroeger. Het mooie ervan is dat ik me goed kan verplaatsen in anderen, en makkelijk met de flow meega. Dat is een handige eigenschap als tekstschrijver.
  • Ik pik dynamiek en sfeer tussen mensen om me heen snel op. Vervelend, omdat ik er echt last van heb als er wrijving is tussen mensen om me heen en dit graag op wil lossen in plaats van het te laten waar het hoort: bij die mensen. Mooi, omdat het daadwerkelijk oplossen vaak wel werkt (ook door bovenstaande eigenschap).
  • Ik kan enorm slecht tegen onrecht. Als ik of een geliefde onheus behandeld worden, kan ik daar jaren later nog om kniezen met dezelfde intensiteit. Anderzijds maakt het ook dat ik mijn eigen gedrag constant toets op rechtvaardigheid en leer van mijn fouten, omdat ik er evenveel last van heb als ik niet goed naar mijn geweten gehandeld heb.

Grenzen stellen

Grenzen stellen, dat is het mantra (oei,toch nog zweverig!) vandaag de dag. Het is voor iedereen belangrijk, want in de huidige maatschappij sta je constant aan en ligt de lat hoog. De perfecte echtgenote, vriendin, werknemer, dochter, allemaal tegelijk alsjeblieft. Zeker als HSP’er kun je daar (onbewust) veel last van hebben. Ik dus ook. Maar nu ik het weet, voel ik me niet meer een jankerd als ik mijn grenzen beter bewaak. Want uiteindelijk heeft niemand er wat aan als ik ongelukkig word van teveel mijn grenzen (laten) overschrijden om me niet te laten kennen. En heb ik meer ruimte om mijn sensitiviteit juist voor me te laten werken, op een positieve manier. Want de kanten ervan die alleen maar mooi zijn, zou ik niet willen missen.

van thee kun je ook zo genieten als positief hoogsensitief persoon!

Een songtekst of gedicht zo mooi vinden dat het me steevast aan het huilen maakt. Intens genieten van bloesem aan de bomen of de geur van gras in de zomer. Mijn favoriete thee die mijn dag weer goed maakt. Mijn man die moet lachen als ik weer alle kaartjes en draadjes uit kleding knip omdat ik anders gek word van hoe het prikt of kriebelt. Een klankbord zijn voor vriendinnen, omdat ik zo goed luister en met ze mee kan denken. Mijn creativiteit. Want ik val dan onder de noemer HSP, maar ik ben vooral Marloes.

Wat is het met ismes

Realisme. Kubisme. Neoïsme. Narcisme. Allemaal woorden die een set eigenschappen omschrijven onder één grote paraplu. Wanneer voldoet zo’n scala aan eigenschappen aan de eisen van een parapluterm? En gaan ismes wel mee met de tijd?

Ismes en -isten

Wat zegt Wikipedia over ismes? “Een isme is een zelfstandig naamwoord dat eindigt op het suffix -isme. Tevens wordt het (bij wijze van metonymie) gebruikt om een breed scala aan ideologieën, concepten en dergelijke aan te duiden.Later werd het gebruik uitgebreid om woorden te vormen ter aanduiding van concepten, systemen, leefwijzen, georganiseerde activiteiten, ideologieën, artistieke stromingen en andersoortige fenomenen. De meeste ismen betreffen concepten die op enigerlei wijze tot de menselijke rede of menselijk handelen zijn te herleiden. Soms echter worden er ook verschijnselen uit de natuur mee aangeduid, zoals botulisme.”

Goed verhaal, lekker kort. Laten we eens focussen op de ismes die gebaseerd zijn op menselijke rede. Daarmee vereenzelvig je je door jezelf als een -ist aan te duiden. Aanhanger van realisme? Dan ben je een realist. Val je door je persoonskenmerken onder de omschrijving van narcisme? Dan ben je een narcist. Heb je een leefwijze waarin een breed scala aan alcohol centraal staat? Alcoholist.

Soms krijg je zo’n term als beoefenaar of stralend voorbeeld (ongewild) toebedeeld door anderen, en soms kies je er zelf voor. Een alcoholist was liever niet omschreven als zodanig, terwijl je als realist dat isme waarschijnlijk zelfverkozen uitdraagt. Maar als een ander jou een isme toebedeelt, vereenzelvig je je er dan evenveel mee als iemand die zichzelf ermee omschrijft- zij het als trots of juist een excuus? Als de beleving van een isme voor iedereen anders is, kun je je afvragen wat precies de waarde en het gewicht van zo’n woord is.

Ismes of hokjes

Veel van de ismes stammen uit het verleden. Kunststromingen bijvoorbeeld, zoals het kubisme of het surrealisme. Maar kijkend naar de artistieke stromingen die er sinds de 20e eeuw bij zijn gekomen, worden de ismes nog maar mondjesmaat gebruikt. En de kunststromingen van de 21e eeuw worden überhaupt niet meer zo omschreven. Die ontwikkeling zijn op meer vlakken zichtbaar, zoals die op het terrein van menselijk handelen. Tegenwoordig spreken we minder vaak onomwonden van autisten, maar eerder van personen die op het autistisch spectrum zitten. En is de aloude term alcoholist behoorlijk ingeburgerd, maar voor verstokte gebruikers van nieuwere genotsmiddelen als drugs is dan weer geen isme bedacht. Wat zou daar bij passen? Jointist? Cokeist? Pepist? Hallucinist?

Je zou kunnen zeggen dat ismes niet met de tijd zijn meegegaan. Een dergelijke simplificatie van een mens of concept staat in mijn ogen dan ook vrij haaks op de waarden van onze samenleving vandaag de dag: diversiteit, inclusiviteit en ruimdenkendheid. Iedereen moet zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn, en in hokjes denken is geen deugd. Zelfs genders zijn op de schop genomen, dus past het dan nog wel om mensen en concepten in de hokjes te plaatsen die ismes zijn?

Neoïsme

Ooit als parodie op de ismes werd neoïsme bedacht: moderne kunst die per definitie niet te definiëren mocht zijn. Ironisch genoeg werd neoïsme hierdoor alsnog een isme; voor kunst die zich niet liet categoriseren. Is de behoefte aan categoriseren wel te weerstaan? Zelf denk ik dat de behoefte om door middel van een hapklaar begrip een groep eigenschappen in een hokje te kunnen plaatsen ook in een vrijdenkende samenleving zal blijven. En wie weet wat dat nog brengt. Nieuwe ismes, of verbeterde oude ismes met nieuwe sets eigenschappen die beter en ruimer zijn dan de versies die we nu kennen. Niks zo mooi als taal!

Oh, but my Darling.. what if you fly? Versla je innerlijke saboteur

Je bent 30+ en je wilt wat. Iets anders dan wat je al zo lang kent en doet, want dat heeft geen verrassingen meer voor je. En eigenlijk weet je diep in je hart wel wat je wilt en kunt. Maar wanneer ga je die sprong nu wagen? Of laat je jouw innerlijke saboteur je de weg op de hoge duikplank versperren?

innerlijke saboteur / impostor syndrome

Tot op zekere hoogte is aan jezelf twijfelen gezond: een kritische blik maakt de weg vrij voor zelfverbetering, en door je te meten met anderen is persoonlijke groei mogelijk. Lastiger wordt het, wanneer je in je eigen kritische ogen altijd het onderspit delft in die vergelijkingen. En dus reageer je niet op die vacature, schrijf je je niet in voor die opleiding, sla je die opdracht af. Want wat als je door de mand valt? Als amateur, na-aper, of hoe jouw innerlijke saboteur het ook maar omschrijft. Klinkt dat bekend?

Wees gerust, je bent niet de enige. Er is zelfs een term voor: impostor syndrome, oftewel oplichterssyndroom. Geschat wordt dat maar liefst 70% van de bevolking, en dan met name vrouwen, bekend is met zulke gevoelens. Dus ook tussen de mensen waar jij zo naar opkijkt vanwege hun successen of vaardigheden, zitten ze. Mensen die ondanks wat ze bereikt hebben zichzelf een bedrieger voelen, die ieder moment door de mand kan vallen. Kijk voor de grap eens naar de Wikipedia omschrijving van oplichterssyndroom. Heb jij je wel eens zo gevoeld?

impostor syndrome, heel veel vrouwen hebben er last van.

Ik wel. Toen ik een carrièreswitch maakte van biotechnicus naar een creatieve functie, en later toen ik voor mezelf wilde beginnen als tekstschrijver. Om nog maar te zwijgen over het schrijven van een persoonlijk blog! En eerlijk: het is ook eng. Ondernemen, vertrouwen op je talent, jezelf promoten.. Maar hoeveel dingen die je ooit eng vond, bleven precies even eng nadat je het toch deed? Die tweede tattoo was vast minder spannend dan de eerste. En de tweede sprong van de hoge duikplank ook. Je gedachten en je innerlijke saboteur, die zijn je grootste hindernis.

versla je innerlijke saboteur
If not now, then when?

herschrijf je script

Je innerlijke saboteur overwinnen, misschien lukt dat wel nooit helemaal. Maar je kunt wel het script in je hoofd herschrijven, stukje bij beetje. Niet denken: ‘Zij kunnen dat veel beter dan ik, wie ben ik nou helemaal’ maar ‘zij zijn echt goed, daar kan ik veel van leren!’ En over die gevoelens praten, dat lucht al zoveel op- want je bent niet alleen. 70%!

Ik ben ervan overtuigd dat als je uitspreekt wat je graag wilt en een open vizier houdt, op je pad komt wat je nodig hebt. De persoon die jou kan helpen, de kans die je zoekt, maar ook de les die noodzakelijk is. Is er echt een reden om de sprong niet te wagen? Zie je echte beren op de weg, of is het je innerlijke saboteur in een berenpak?

There is freedom waiting for you, on the breezes of the sky

And you ask: ‘what if I fall?’

Oh, but my darling. What if you fly?

Volksmenners – politieke revolutie of niet?

Het is 7 januari 2021, en fanatieke aanhangers van Trump hebben het Capitool in Washington bestormd. Ervan overtuigd dat ze bezig zijn met een politieke revolutie. Aangespoord door hun groot leider die alle belangrijke verkiezingen verloren heeft. Hoewel Trump ze uiteindelijk vraagt huiswaarts te keren na zijn oproep tot verzet, houdt de nog-14-dagen-president de complottheorieën over een gestolen verkiezing vol. Hij zegt van de dolle menigte te houden, speciaal als ze zijn. Een knap staaltje volksmennen en -minnen: een aai over de bol voor het vuile werk. Een opgerichte galg staat als stille getuige van de aanval op het plein.

galg op het capitool als politieke revolutie

Gouden WC

De man die vroeger opschepte over zijn gouden WC, wist zich succesvol te presenteren als voorvechter van de arbeidsklasse. Virtuoos bespeelt Donald Trump via Twitter de onderbuikgevoelens van miljoenen boze Amerikanen, leugens niet schuwend. Hij spreekt zijn toehoorders toe met simpele oneliners. Make America great again! Drain the swamp! Lock her up! Een frisse wind voor mensen die niets ophebben met de bewindvoerende politieke elite. ‘He tells it like it is’, zeggen zijn fans. En dat bracht Donald ver.

Politieke revolutie of een cyclus?

Een frisse wind die de democratie opschudt is op zich niets nieuws. In democratische landen staan meer en meer wereldleiders aan het roer die niet van tegenspraak houden. Zonder scrupules wijzen ze vijanden van het volk aan om hun positie versterken. En dus zijn de zittende politici corrupt, maken ze het land kapot,en is de media onbetrouwbaar. In Plato’s de Staat betoogde Socrates al dat een democratische samenleving nooit passend is voor iedereen met al zijn regeltjes. En daarom kwetsbaar is voor populisme en uiteindelijk altijd naar een demagoog zal neigen die de huidige politiek failliet verklaart (en dat zelfs zonder social media die debet is aan polarisatie). Gelukkig is de grote leider wél te vertrouwen, die een revolutie of juist een terugkeer naar vervlogen tijden belooft- als je hem volgt.

socrates quote
Simpsons Socrates did it!

Ben ik verrast door wat er nu in de Verenigde Staten (what’s in a name) gebeurt na 4 jaar Trump? Nee. Ik hoop wel dat de opschudding van de democratie in de Verenigde Staten de elite wakker schudt. Spanningen onder een volk dat zich onbemind voelt moeten serieus genomen worden. Maar ik hoop ook dat boze Nederlanders, die stemmen op basis van wantrouwen en onderbuikgevoelens, het verschil gaan zien tussen een leider en een volksmenner. Volksmenners mennen het volk, maar minnen zichzelf. Zien we een politieke revolutie, of een cyclus?